A kelkáposztafőzelék a lehető legunalmasabb, szokványosabb, napköziben közutálatnak örvendő étel.
Igazából már a komplementer ételeknél is említettem, és mint igazi magyar étel is büszkék lehetünk rá. Ráadásul szeretjük, nem túl gyakran, de évente kétszer biztos rámtör, hogy én pont kelkáposztafőzeléket akarok enni.
A blogom eddigi legnépszerűbb étele amúgy is a krumplifőzelék, ezért most megörvendeztetem a google-n keresőket egy másik egyszerű, hétköznapi főzelékkel.
Mindig fasírttal adom, de most nem volt kedvem az olajban sütéshez, ezért lett a végén stefánia mellé.
Kelkáposztafőzelék
Közepes kelkáposzta (a jó ég tudja, mekkora)Kb. fele-háromnegyede krumpli
köménymag
fokhagyma
só
bors
2 ek olaj
1 ek liszt
pirospaprika
A kelkáposzta torzsáját kivágtam, negyedeltem, majd csíkokra vágtam.
Feltettem főni annyi vízzel, amennyi épphogy ellepi. Mikor egy kicsit összeesett, melléraktam a kockára vágott krumplit, sóztam, köménymagot szórtam bele, és két összevágott fokhagymagerezdet.
Mikor megfőtt, az olaon megfutattam még 2 gerezd fokhagymát, beleszórtam még egy kevés köménymagot, majd a liszttel barna rántást készítettem, belelehúztam a tűzről, és megszórtam pirospaprikával.
A rántást beletettem a főzelékbe, és összeforraltam.
Stefánia vagdalt
70 dkg darált sertéshús2 zsömle
4+1 tojás
fokhagyma
1 hagyma
petrezselyem
só, bors, majoranna
zsemlemorzsa
4 tojást megfőztem. A zsemléket beáztattam vízbe.
A darálthúst összekevertem a kicsavart zsemlével, 1 tojással, az apróra vágott hagymával, fokhagymával, petrezselyemmel, fűszerekkel. Jól összegyúrtam.
Egy deszkán ellapogattam, és a közepére helyeztem a négy főtt tojást. Beborítottam a tojásokat a hússal, és megformáztam. Kizsírozott tepsibe helyeztem, és megszórtam zsemlemorzsával.
30-40 percig sült 180 fokon.