Pénteken amikor a hentesnél voltam, eltökéltem, hogy csak és kizárólag egy csirkét veszek, és azt osztjuk be a hétvégén.
De sajnos az elöttem álló egy olyan gyönyörű dagadót vett, és a hentesfiú olyan kedves volt, hogy nem bírtam ellenállni. Ismét egy olyan étel, amit szökőévben egyszer csinálok, fogalmam sincs miért.
- Egy olyan kg-os dagadó a hentes által felszúrva
- 2 szikkadt zsömle
- 1 kemény tojás
- 1 tojás
- 1 csirkemáj
- 1 marék szárított vargánya
- 2 fej fokhagyma
- só, bors, majoranna
- 3 ek zsír vagy olaj
A zsemléket beáztattam vízbe, majd kinyomkodtam belőle a vízet. Összekevertem a kockára vágott keménytojással, májjal, és a fűszerekkel. Beleraktam egy marék beáztatott gombát is. Jól összegyúrtam.
A dagadót alaposan bedörzsöltem kívül-belül sóval, borssal, majorannával. Belegyömködtem a töltelékelt, és hústűvel összezártam.
Egy tepsibe raktam a zsirt, majd rá a húst, és beleöntöttem 1-2 dl vizet. Fóliával letakarva 180 fokon sütöttem 1 órát, majd 220 fokon még olyan 15 percet, hogy megpiruljon a külseje.