Születésnapi rendelés.
Azt hittem, hogy már régen beírtam, mert gyakorlatilag az egyik nagy kedvenc, a lányomnak is, meg a páromnak is.
1 kg marhafelsál szeletben
Egy csomag leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé
3 dl tejföl
1 ek liszt
mustár
só, bors, borókabogyó, babérlevél
A marhahúst felszeletelem, a zöldségeket karikára vágom. A húst bepácolom. Egy nagy tálba belerakom a húst a zöldséggel, borsózom, borókabogyó, babérlevél megy bele, és annyi olajat öntök rá, h hogy mindenhol olajos legyen. Hagyom egy vagy több napig érlelődni.
Amikor eljön a nagy nap, kiveszem a zöldségek közül a hússzeleteket, és forró olajban elősütöm. Kiszedem egy tányérra, és az olajban elkezdem megpárolni a zöldségeket is. Majd visszarakom a húst, annyi vízet öntök rá, hogy ellepje, sózom, és lefedve, lassú tüzön főzöm, amíg a hús meg nem puhul. Akkor a hússzeleteket kiveszem.
A zöldséges lét pépesítem turmixgéppel. 3 dl tejfölt összekeverek egy evőkanál liszttel és behabarom. KB. egy evőkanál mustással izesítem, visszarakom a húst, és összeforralom.
Mellé zsemlegombóc jár.
1 zsemlét, vagy szikkadt kenyeret kockára vágok. Kevés olajon megpirítom.
2 tojásból nokedlitésztát készítek, és belerakom a piritott kenyérkockát. Forró, sós vízbe szaggatom evőkanállal. Jó kis amorf gombócok lesznek, de úgy az igazi.