Dalit

Vangi baath

2009. szeptember 17. 09:10 - Dalit

Ez az étel komoly előkészületeket igényelt. Egyrészt 16 főre kellett előző nap rízst főzni, ami még  nem fordult elő velem. De sikerült.  

A másik hozzávalót, amit a következő cikkben fogok leírni, egy indiai fantasztikus fűszerkeveréket, Adrienne már Svájcban előkészítette. Később főztem vele rízst, meg egy csirkés ételt, mindenben fantasztikus volt.

 
Hozzávalók :
 
5-6 csészényi, előző estéről maradt főtt Basmati rizs + 1 ek olaj
2 szép padlizsán
2-3 ek fűszerkeverék
1 ek barnacukor
1-2 felaprított zöldcsili*
½ ek kurkuma*
1 ek tamarindsüritmény *
2-3 (4-5 J) ek szárazon megpirított kesudió vagy amerikai mogyoró (ha lehet, ne legyen sós)
 
Az alaphoz :
 
1 ek barna mustármag*
2-3 szárított piros chili félbevágva, kimagozva
1 marék currylevél
¼ ek asafoetida / hing / ördöggyökér
2 ek olaj (semleges ízű, nem olíva)
 
A megfőtt rizst óvatosan keverjük el villával egy kanálnyi olajjal, hogy a szemek ne ragadjanak össze.
 
Az alaphoz először forrósítsuk fel az olajat, és adjuk hozzá a mustármagot. Amikor pattogni kezdenek, keverjük hozzá a piros chilit (kimagozva !!!! elég fűszeres lesz így is…), az ördöggyökeret, és a curryleveleket. Kavargatva pirítsuk 1-2 percig.
 
Adjuk hozzá a megmosott és 2.5X2.5 centis kockákra feldarabolt padlizsánt és a felaprított zöldcsilit. Kavargatva pirítsuk ismét, kb. 5 percig. Adjuk hozzá a barnacukrot, a tamarindsűrítményt, a kurkumát és a fűszerkeveréket, és öntsük fel másfél deci vízzel. Közepes tűzön, lefedve főzzük 5-8 percig, vagy amíg a padlizsán átfő.
 
Amikor a padlizsán mar jó, adjuk hozzá adagonként a rizst és a kesudiót. Összekavarva melegítsük fel. (Önthetünk alá némi vizet). Pirítsuk össze 1-2 percig és tálaljuk.
 
Bármilyen indiai kenyérrel (naan, chapati) nagyon finom, laktató (és csípős..) étel.
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr801387142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása