És közben a mezzo-n a Berlini Filharmonikusok Bartók Csodálatos mandarinját játsszák.
Nem én mondtam, hanem a párom. Illetve írta ebéd után a Facebookon.
Ehhez az ételhez "csak" két férfi kellett. Az egyik szokás szerint Gordon Ramsay. Én csak elkezdtem, megadtam az utasításokat, és elszaladtam valahova. Mire hazajöttem, elkészült a tökéletes sült csirke. Nekem már csak annyi dolgom volt, hogy sütöttem hozzá még egy kis tökéletes sült krumplit, és tökéletes tejszínes kelkáposztát.
Ebédhez háttérnek bekapcsoltuk a Mezzot, és egy tökéletes Bartók előadást hallgattunk.
Jó vasárnap volt.

Hozzávalók:
- egy egész csirke
- él dl olívaolaj
- egy evőkanál édes csiliszósz
- egy teáskanál őrölt paprika (eredetileg csili, de tekintettel vagyok másokra)
- 4-5 szál kakukkfű
- 2 szál rozmaring
- másfél fej fokhagyma gerezdekre szedve, egy nagy késsel megroppantva
- másfél citrom gerezdekre vágva
- só
- Egy csomag leveszöldség sárga és fehérrépa vegyesen
A sütőt 240 fokra melegítem. Az olívaolajat összekeverem a csiliszósszal, és a paprikával, és egy tk. sóval. Alaposan bedörzsölöm vele a csirkét kívül, belül. Belerakok a csirke belsejébe néhány szál kakukkfüvet, rozmaringot, fokhagymagerezdet.
Egy tepsibe helyezem a csirkét, köré szórom a maradék kakukkfüvet és rozmaringot, citromot, fokhagymagerezdet, és a vékonyabb szeletekre vágott zöldséget. A tepsibe öntök kb. egy dl vizet.
Ekkor én el is mentem itthonról, a pontos használati utasítást hátrahagyva. Mire hazaértem, el is készült.
A csirkét a 240 fokra forrósított sütőben 10 percig sütjük, majd ecsettel még alaposan megkenjük olívaolajjal. A sütőt 180 fokra állítjuk, ráöntünk még egy kevés vizet, és kb., 30 percig sütjük, amíg a csirke szép barna és omlós lesz. Egy hústűvel ellenőrizzük a comboknál.
Ha kész van, elzárjuk a sütőt, és hagyjuk még 10 percig pihenni.
Közben el tudjuk készíteni a tökéletes sült krumplit is.
Tényleg nagyon finom lett, és az még hab a tortán, hogy fantasztikus zenét hallgattunk.