A múltkor megvett sütőbe rakható nagy serpenyőm örömére készült ez az étel. Na meg a lányomék jöttek vasárnapi ebédre.
A casserole egy lábas neve, egyszersmind egy illetve sok ételnek is. Lényege, hogy sokféle alapanyag menjen egy lábasba, be a sütőbe, régebben a kemencébe, és lassan, ráérősen, amíg a nő a templomban van, megsül az étel. Valójában egy sütőben sült ragu, vagy becsinált, de azért a casserole szó, mégiscsak jobban hangzik.
A magyar, jiddis sólet név is innen ered.


Hozzávalók
· 4 csirkecomb kettévágva
· 2 ek liszt
· 3 ek olívaolaj
· 2 nagyobb hagyma kisebb negyedekre vágva
· 20 dkg húsos füstölt szalonna kockákra vágva
· 3 gerezd fokhagyma
· 30 dkg gomba
· 2 db sárgarépa
· 2 db fehérrépa
· 2 babérlevél
· Fél narancs leve
· 2 ek gránátalmaszirup
· 3 dl vörösbor
· 3 dl csirkealaplé
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csirkedarabokat sózzuk, borsózzuk. Ha nem szeretjük a bőrét, le is húzhatjuk, de igazából a szaft jobb lesz tőle. Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, és a combok minden oldalát egy kicsit megpirítjuk. A csirkecombokat kiszedjük, és félrerakjuk.
- Kisebb lángon a maradék olajba beledobjuk a szalonnakockákat, és hagymát, a feldarabolt répákat, és 5-8 percig sütjük, majd a végén hozzáadjuk a fokhagymát. Megszórjuk az egészet a liszttel, és együtt még egy percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a gombát, a babérlevelet, gránátalmaszirupot, belefacsarjuk a narancsot, majd felöntjük a vörösborral. Amikor a vörösbor már kiforrta az alkoholt, hozzáöntjük az alaplét.
- Megkóstoljuk, szükség esetén fűszerezzük. Belehelyezzük a csirkecombokat, és lefedve betesszük a sütőbe 30 percre.
- 20 perc után belehelyezzük a piszke féle burgonyagombócokat. és még 20 percig főzzük együtt.
Kaptam ajándékba egy nagyon szép olasz vörösbort, azzal ettük.