Dalit

Tényleg finom főzelék

2015. május 18. 16:41 - dalitgasztroblog

 

Ha valamit igazán utáltam napközis korszakomban, az a finomfőzelék volt. De nem csak én. A lányom egyszer úgy jött haza, hogy a kérdésre, hogy mit ettél, a válasz az volt.

Azt mondták, finomfőzelék, de nem volt finom.

Pedig finom, de még mennyire. Szombaton vettem egy kg zöldborsót, nagy örömmel, hogy már van a piacon. Ha már ott voltam, vettem új sárgarépát, karalábét is. Eredetileg levest gondoltam, de aztán túl sok -féle levest főztem már, úgyhogy áttértem a főzelékre. Valahogy nem volt kedvem most egy egyszerű zöldborsófőzelékhez, ezért egy kicsit keresgéltem. Nem meglepő módon Chili és Vanilia egyik receptjénél álltam meg. Alaplét írt, de most nagyon úgy éreztem, hogy semmilyen másféle ízzel nem vinnél el a zöldségek ízét.

A fickó fakanállal oldalán láttam még a múlt héten egy trükköt, amit most bevetettem. Finomfőzelék, zöldborsóval, sárgarépával, karalábéval, és zöldborsóalaplével.

finomfozi3.jpg

 

    • 1 kg zöldborsó
    • 5 db új sárgarépa
    • fél karalábé
    • 3 cm gyömbér
    • 1 dl tejszín
    • 1 ek étkezési keményítő
    • 1 csokor petrezselyem

A zöldborsót megpucolom. Két nagy marék zöldborsóhéjat feltettem 1 l vízben, 10 percig főztem, majd a levét leszűrtem.
A sárgarépát, karalábét megpucoltam, és kockákra vágytam. A zöldségeket a zöldborsóalaplével feltettem főni. 10 percig főztem, hogy ne főljenek túl, majd hozzáadtam a zöldborsót és még 5-10 percig főztem. Sajnos a zöldborsó nem volt igazán zsenge, úgyhogy 10 perc kellett neki. Ekkor a zöldségek még mindig kissé al dente állapotban voltak. Leszűrtem a főzeléket, a zöldségeket félreraktam. A levébe beleöntöttem 1 dl tejszínt és felére beforraltam, a végén összekevertem a keményítővel. Visszaraktam a zöldségeket, egyet rottyantottam rajta, és megszórtam az apróra vágott petrezselyemmel.

Egész egyszerűen május íze volt. :)

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr727470406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.18. 16:54:18

Ízlés dóga... nekem a fotón látható sem indítja be a nyálelválasztásomat, de az iskolai... az konkrétan olyan volt, mintha valaki a tányérba hányt volna... :)
süti beállítások módosítása