Eredeti recept 2008. februárjában született. Most hozzáillesztettem a diétámhoz, de így sem volt rossz.
Bundázott csirke pekingi módra
- Egy csirkemell
- 3 ek szójaszósz
- 1 ek vodka (rizspálinka helyett)
- fél ek feketebors
- 4 szál újhagyma*
- 2 cm gyömbér (ez nincs az eredeti receptben, de jót tesz neki)
* Újhagyma helyett használtam már pórét is, vagy végszükségben lilahagymát, az sem ártott neki.
A bundához
- 3 ek buzakorkorpa lisztté darálva
- 1 ek kukoricaliszt
- kis só
- 1 tojás vagy kettő ha túl sürú lenne a massza
A csirkemellet nagyjából 2-szer 2 cm-es kockákra vágom. A szójaszószt, vodkát, apróra vágott újhagymát, gyömbért, borsot összekeverem. A csirkekockákat beleforgatom, hogy mindenhol érje, és 15 percig állni hagyom. Persze lehet tovább is.
A bundához a hozzávalókat sürű masszává keverem. A lecsöpögtetett húskockákat beleforgatom, majd több részletben kevés olajban átpirítom, majd a forró sütőben készre sütöm. A páctól egyrészt isteni finom lesz, a vodkától meg nagyon omlós, szaftos.
Szecsuáni szezámos pikáns mártás
- 3 újhagyma,
- 1 ek szezámolaj,
- 1 ek szezámmag,
- 2 ek borecet, (mivel nem volt itthon, ezt a pácolt fokhagyma levével, és egy kevés normál ecettel pótoltam)
- 3 ek szójamártás,
- 3 ek húsleves (szerencsére a változatosság kedvéért az első fogás marhahúsleves volt:))
- 1 ek szemes bors durvára törve,
- 1 ek édes chiliszósz (az eredetiben paprikaolaj)
A mártás hozzávalóit összekeverem, és ebbe mártogatom a csirkefalatokat.